Aktualności

Przepisy na szybką kolację latem

Lato rządzi się własnymi prawami i mimo, że narzekamy na zbytnie upały za dnia, to jednak zimą tęsknimy za ciepłymi, letnimi dniami. Uwielbiamy lato za wiele aspektów - szczególnie tych kulinarnych. Już od początku czerwca, aż do września (nieraz i dłużej), z tygodnia na tydzień można zaobserwować na pobliskich targach nowe, warzywno-owocowe okazy. Kiedy żar leje się z nieba, sięgamy po lekkie jedzenie. Ograniczamy spożycie ciężkostrawnych, tłustych potraw, a wybieramy sałatki czy lekkie koktajle. Największą radość latem sprawiają kolacje jedzone na świeżym powietrzu (tarasie czy balkonie), kiedy po upalnym dniu można celebrować chwilowe ochłodzenie.

Zapytacie zapewne: „Co zjeść na kolację latem?” – odpowiedź jest prosta. Wystarczy sięgnąć po garść kulinarnych inspiracji i przygotować kolację na szybko z wykorzystaniem lekkich produktów spożywczych, które pozwolą zaspokoić głód i nie wywołają uczucia przejedzenia przed snem. To niezwykle ważny element letnich kolacji.

 

Co na kolację latem?

Lekka kolacja na lato, jak i ta jedzona o każdej innej porze roku powinna być spożywana co najmniej 3 godziny przed snem. Trzymanie się tej zasady pozwala na lepsze trawienie pokarmu i co ważne – zapobiega uczuciu przejedzenia. Idąc spać musimy czuć się lekko, by rano wstać wypoczętym i pełnym chęci do pracy.

Jeśli brak Wam pomysłu na kolację  na początku zacznijcie od zrobienia przeglądu lodówki tym samym wdrażając w życie zasadę Zero Waste. Z pewnością znajdziecie w niej wszystkie składniki, które potrzebne są do zrobienia lekkiej kolacji na lato, czyli prostej sałatki. To właśnie latem powinny one stanowić dużą część naszego menu, ponieważ warzywa w tym okresie są soczyste, pełne smaku i aromatu. Jeśli szukacie inspiracji, koniecznie sięgnijcie po sałatkę z ogórkiem i pomidorem lub sałatkę z mango i wędzonym kurczakiem, w którym słodycz owocu wspaniale komponuje się z wędzonym posmakiem drobiu. Szybki dressing do sałatki przygotujecie z pomocą oliwy, wody i sosów sałatowych Prymat, których ofertę znajdziecie w zakładce produkty. Bez względu na to, który z nich wybierzecie do swojej sałatki – każdy z nich dopełni jej smak.

 

Kolacja na szybko

Letnie upały sprawiają, że po całym dniu czujemy się bardziej zmęczeni i ostatnią rzeczą o jakiej myślimy jest czasochłonne przygotowywanie obiadu czy kolacji. Wtedy warto sięgnąć po łatwe przepisy na kolację. Do szybkiej, letniej kolacji przyda się gotowe ciasto francuskie i parówki. To produkty o dosyć długim terminie przydatności, dlatego zawsze warto mieć je w lodówce – zwłaszcza gdy brak Wam pomysłu na ostatni posiłek w ciągu dnia. Pomocny może okazać się przepis na „francuskie poduszki” na kolację czyli szybką w przygotowaniu przekąskę. Pamiętajcie również, że proste przepisy zyskują smak i aromat dopiero wtedy, gdy zostaną doprawione odpowiednimi przyprawami. Tak jak w przypadku wyżej wymienionego przepisu warto sięgnąć po oregano Prymat, sól himalajską oraz pieprz czarny w młynku, który zmielony przed podaniem nada wspaniałego, lekko ziołowego aromatu.  Jeśli kupiliście świeże pieczywo, to w ramach letniej kolacji warto przygotować szybkie kanapeczki z produktami, które zalegają w lodówce. W ich przypadku możecie postawić na dowolność i każdą kanapkę skomponować przy użyciu różnych składników. Na kanapce świetnie sprawdzą się sezonowe warzywa: pomidory, ogórki czy rzodkiewka, ale również jajka ugotowane na twardo, ser żółty, twaróg czy ulubiona szynka, podobnie jak w przepisie na kanapki na kolację.

 

Kolacja latem na ciepło

Ciepłe letnie dni nie wykluczają jedzenia ciepłych potraw. Niekiedy po całym dniu sięgania po zimne przekąski, np. kanapki, mamy ochotę na zjedzenie czegoś na ciepło. Danie, które idealnie sprawdzi się jako ciepła kolacja będzie zapiekanka warzywna, makaronowa czy mięsna. W przygotowaniu kolacji na ciepło może być zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym lub zapiekanka na kolację w skład której wchodzi makaron, kurczak, pomidory i przyprawy Prymat. Takie pomysły na kolację latem świetnie sprawdzą się dla większej grupy osób, np. rodziny. Jeśli nie zjecie całej takiej zapiekanki na kolację – spokojnie możecie zjeść ją na drugi dzień na lunch lub obiad.

W upalne letnie dni sięgamy po produkty spożywcze, które są lżejsze i swoim składzie zawierają sezonowe warzywa i owoce. Kolacje latem powinny być przede wszystkim lekkie, i wytchnieniem dla naszego organizmu po całodniowych upałach. To właśnie ostatni posiłek w ciągu dnia, powinien być jak zakończenie całego dnia: lekkie i przynoszące ukojenie.

Więcej aktualności

Zarządzaj plikami cookies